Podniebne pszczoły

DSC_1415

18.08 miałam przyjemność być gościem Royal Park Wilanów gdzie odbyło się uroczyste otwarcie uli, na które zostałam zaproszona przez Kamila z Pszczelarium i za które serdecznie dziękuję :)

DSC_1421

Kamila i jego miejskie pszczoły poznaliście w poprzednim tekście o pszczołach.

DSC_1423

Bardzo mi się podoba fakt, że idea wspierania tych pracowitych owadów angażuje także tak prestiżowe firmy jak Grupa Capital Park.

DSC_1427

„Inicjatywa postawienia uli na dachu Royal Wilanów propagująca ideę miejskiego pszczelarstwa jest częścią szerszej wizji realizowanej przez Grupę Capital Park w ramach programu Biuro Plus – mówi Kinga Nowakowska, dyrektor zarządzający Capital Park.”

 

DSC_1428

Podczas tego spotkania wisienką na torcie były przepiękne i bardzo smaczne dania bazujące na miodzie, o których z pasją opowiadał szef kuchni restauracji Naturel Marcin Jabłoński.

DSC_1431

Bardzo ciekawym gościem był także Pan Krystian Matysek, który wyreżyserował film „Łowcy miodu” – jego zwiastun znajdziecie poniżej:

DSC_1434

Muszę przyznać, że dawno nie byłam na tak doskonale przygotowanym evencie. Wszystko było dopracowane w najmniejszym detalu – perfekcjonizm przy podawaniu potraw, doskonała obsługa i wyśmienite towarzystwo. Duże brawa za całokształt należą się organizatorom.

DSC_1437

DSC_1442

DSC_1445

Wszystkich gości powitała Kinga Nowakowska, dyrektor zarządzający Capital Park. Ogromnie się zdziwiłam gdy pani Kinga opowiedziała o działaniach grupy na rzecz ochrony środowiska:

Program ten łączy działania na rzecz ochrony środowiska, jak wspieranie alternatywnej komunikacji, carpooling, segregacja śmieci, edukacja ekologiczna czy tzw. urban farming, w ramach którego mieści się właśnie pszczelarstwo miejskie, z działaniami mającymi na celu stworzenie przyjaznego miejsca pracy. Zależy nam również na pozytywnym działaniu na rzecz społeczności lokalnej. Przykładem tego ostatniego jest chociażby ponad 6 tys. mkw. otwartej przestrzeni rekreacyjno-sportowej wokół Royal Wilanów z boiskiem, trampolinami, ścianką wspinaczkową czy skimboardem. Postawienie pasieki jest kolejnym elementem tej układanki .”

 

DSC_1447

DSC_1452

Ule stoją na dachu tego nowoczesnego budynku za sprawą Kamila, który dba o kondycję pszczół i regularnie je dogląda oraz zbiera miód. W trakcie spotkanie Kamil poprowadził również miniwarsztaty opowiadając m.in. o procesie powstawania miodu, o życiu roju, czy też o cudownych właściwościach miodu.

DSC_1455

Czy wiecie, że 120 tys pszczół zbierając nektar z 4 milionów kwiatów jest w stanie wyprodukować tylko 1 kilogram miodu?

DSC_1465

DSC_1466

DSC_1470

DSC_1478

Miód w kuchni można wykorzystać dosłownie w każdym daniu. Ja na drugie śniadanie skusiłam się na naleśniki z miodem wielokwiatowym, twarożek ozdobiony bratkami i polany miodkiem oraz sałatkę z aromatycznych pomidorów z mozzarellą polane octem balsamicznym i miodem leśnym – PYSZNOŚCI!

DSC_1484

DSC_1486

Na deser zaserwowane były lody – oczywiście ze ekologicznych produktów (wszystko pochodzi z gospodarstwa rodziców szefa kuchni). Same lody schłodzone, a raczej zmrożone zostały azotem!

Taki element kuchni molekularnej :) Nie muszę dodawać że smakowały jak schłodzone kawałki szczęścia?

DSC_1498

DSC_1501

DSC_1505

DSC_1512

Na koniec spotkania chętne osoby mogły „przywitać” się ze sprawczyniami całego spotkania – pszczołami miejskimi :)

DSC_1520

DSC_1518