Dyniowe pierożki z pieca

#wegewyzwanie to najlepsze co mogła wymyślić dla swojego zdrowia i kreatywności w kuchni :)

dsc_2485

Inspirując się Jadłonomią odkrywam nowe kuchenne zakamarki. Kuchnia bezmięsna wymaga ciut więcej finezji żeby się nie znudziła – przynajmniej tak jest w moim przypadku.

Z racji tego, że trwa sezon na dynie zrobiłam z niej nie tylko zupę krem, ale także pierożki :)

dsc_2489

Oczywiście w mojej kuchni nie było wszystkich składników a do tego farsz musiałam zagęścić, więc dokonałam lekkich modyfikacji oryginalnego przepisu.

Składniki:

  • połowa małej dyni – ok 500 g
  • 2 pomidory (przeoczyłam informację, że miał być jeden)
  • świeży czosnek (wedle uznania, ja dałam 2 ząbki)
  • oregano
  • tymianek
  • słodka papryka (przyprawa, ale ja dodałam również świeżej)
  • pieprz cayenne (zabrakło mi chilli)
  • batat – jak wspomniałam farsz był zbyt płynny więc zagęściłam go słodkim ziemniakiem

Przygotowanie:
Warzywa piec w piekarniku przez ok 30 minut w temperaturze 200 stopni (zamiast na papierze piekłam w brytfance, bo zawsze mi coś kapnie na dół piekarnika i nie umiem spalonego doczyścić ;)). Z dyni pozbywamy się pestek oraz skóry, pomidora, batata i paprykę również obieramy ze skórki a następnie wszystko blendujemy i dodajemy przyprawy.

dsc_2495

dsc_2492

Składniki ciasta:

  • 500 g mąki pszennej
  • opakowanie suchych drożdży (7-8g)
  • sól
  • ok 3 łyżek oliwy
  • łyżeczka soli
  • mleko do posmarowania pierożków

dsc_2497

Ciasto ugniatamy i zostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie ciasta na cienki placek i wykrojenie z niego kółek, na które łyżeczką nakładamy farsz i składamy na pół zagniatając brzegi widelcem. Tak przygotowane pierożki przykrywamy ściereczką i czekamy ok 30 minut żeby ciasto lekko wyrosło. Ostatnim krokiem jest wypieczenie w piekarniku pierogów w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut – ja mlekiem posmarowałam pod koniec pieczenia (w oryginalnym przepisie autorka smaruje pierogi przed włożeniem do piekarnika).

dsc_2508

W sumie dobrze, że chilli nie miałam, bo Chomiczek również zasmakowała w dyni :)

Smacznego :)

ps. oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ